Biografie

Jeroen at work as a reporter in Amersfoort, 2010

Ik ben geboren in Rotterdam, 1958. Op mijn eerste verjaardag verhuisde mijn vader vanwege zijn werk naar Amsterdam. Ik besloot hem te volgen. Gedurende enkele jaren studeerde ik Engelse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens contrabas aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, tot diverse omstandigheden (waaronder het ontstaan van een gezin) mij dwongen deze opleiding te beëindigen.
Ik schreef van 1979 tot 2000 als freelance journalist over muziek in Het Parool en het blad Jazz Nu/Jazzism. Daarna was ik in vaste dienst als algemeen verslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad/de Amersfoortse Courant tot 2014. Sinds mei 2014 sta ik weer op eigen benen.

Jeroen at the age of two, already a ladies man at this tender age.

In respectievelijk 1989 en 1992 publiceerde ik de eerste biografieën van achtereenvolgens Chet Baker en Ben Webster bij Uitgeverij Van Gennep. Het boek over Chet verscheen tevens in het Duits (Oreos Verlag), het Engels (Berkeley Hills Books), het Japans (Gendai Tosho), het Hongaars (Silenos) en het Italiaans (Siena Jazz/EDT). De Webster-biografie werd in 2001 ook door Berkeley Hills Books uitgebracht.
Aangezien Berkeley Hills Books is opgeheven, zijn de rechten voor Engelse vertalingen van mijn werk weer beschikbaar.

In oktober 2007 verscheen bij Van Gennep een drastisch uitgebreide en geactualiseerde editie van mijn Chet-bio. Het bevat alle relevante informatie die mij sinds het verschijnen van de eerste editie bereikte, alsmede nieuwe interviews met tientallen personen uit het leven van de trompettist. Een Engelstalige editie van deze update verscheen in 2017 bij Uitgeverij Aspekt en een Italiaanse in 2022 bij Siena Jazz/EDT.

Jeroen playing a gig in Amsterdam, 1983.

Ik heb een hekel aan slimme muziekjes, gebruiksaanwijzingen en op verkeerde bronnen gebaseerde oordelen over Chet Baker en jazz in het algemeen.

Mijn kinderen zijn de auteurs Arnold de Valk (zie LinkedIn) en Eva de Valk (www.evadevalk.com).

Jeroen (left) at the Jazzdag (a jazz convention) in Amersfoort, 2009, with celebs Hans Erdmann, the late Hans Dijkstal, Saskia Laroo and Jerney Kaagman. Foto © Marjan van Grimbergen
Trumpeter Enrico Rava performs at the launching of the Italian edition of Jeroen’s Chet-bio in March, 2023. Foto © Francesco Martinelli.