Traces of Chesney / A tribute to Chet Baker

img43927-08-2015

PERSBERICHT

Met trots presenteert het nieuwe label Silence! Records de cd ‘Traces of Chesney / A tribute to Chet Baker’ door het Edu Ninck Blok Quartet featuring John Engels. Een eerbetoon door musici die de legendarische trompettist Chet Baker (1929 – 1988) persoonlijk én muzikaal door en door kennen.

Dit is niet zomaar een tribute. Edu Ninck Blok (trompet, bugel) werkte met Chet op de podia en in de platenstudio. Hij was de drijvende kracht achter het Amstel Octet, dat met Chet als gast de plaat Hazy Hugs opnam. Daarbij zat John Engels achter het slagwerk. Edu volgde Chets loopbaan intensief vanaf de jaren ’50.

John Engels, al ruim een halve eeuw Neêrlands drummer nummer één, werkte geregeld met Chet en is present op Chets beste live-album: Chet Baker in Tokyo. Hij is, virtuoos en fantasievol als altijd met de brushes, ook op de ze nieuwe cd nadrukkelijk aanwezig. John werkt en werkte met praktisch alle jazzmusici die Nederland aandeden.

Bassist Jeroen de Valk verwierf internationale erkenning als Chets biograaf. Een geactualiseerde editie van zijn standaardwerk ‘Herinneringen aan een lyrisch trompettist’ verscheen in 2007. Een eerdere editie werd gepubliceerd in vijf talen. In twee tracks draagt hij tevens zijn poëzie voor. Jeroen publiceerde begin 2015 ook de biografie van John Engels: ‘Hé vogel, wanneer spelen we weer?’

Het kwartet wordt gecompleteerd door gitarist Hans Knapp, die volgens alle betrokkenen veel meer bekendheid verdient. In enkele stukken worden Hans en Jeroen vervangen door twee gelouterde professionals: respectievelijk Martien Oster en Henk Haverhoek.

Edu laat op deze plaat – een van de zeer weinigen van hem in kleine bezetting – horen dat hij Chets muziek werkelijk door en door kent. Hij en Jeroen imiteren niemand, maar de levenslange bewondering voor Chesney Henry Baker junior heeft zijn sporen nagelaten; er zijn, de titel van deze cd indachtig, altijd ‘traces of Chesney’ in hun spel.

‘Traces of Chesney / A tribute to Chet Baker’ presenteert een uitgelezen selectie van bekende (My Funny Valentine, I Remember You) en minder bekende stukken (The Wind, Sad Walk) uit Chets repertoire. In vijf van de in totaal veertien tracks worden tevens kornettist Bix Beiderbecke (Edu’s eerste idool) en de trompettisten Clifford Brown, Fats Navarro, Kenny Dorham en Art Farmer in de herinnering gebracht.

Silence! Records werd opgericht door Edu Ninck Blok en Jeroen de Valk vanuit de behoefte de productie in eigen hand te houden en een breed publiek te bereiken dat niet per se uit jazzliefhebbers bestaat. Uitgebreide liner notes en acknowledgements van heb beiden – met veel persoonlijke herinneringen – completeren deze bijzondere uitgave. De lay-out is van Joost Leijen. Edu maakte het logo.

De cd is onder meer verkrijgbaar via onderstaande mailadressen en bij enkele gespecialiseerde jazzwinkels.

Meer informatie:

Edu Ninck Blok, e.ninckblok@kpnplanet.nl.
Jeroen de Valk,
info@jeroendevalk.nl, 06 3337 3602. www.jeroendevalk.nl